Sådan plejer du dit lædertøj

Skindtyper

Læder er et fleksibelt naturprodukt, der vil få et patineret udtryk med tiden. Det er en naturlig proces for læderet, når det skifter nuance og får et rustikt slid med tiden. Det er det der gør skind og læder helt unikt. Nappa er et tyndt og blødt stykke læder, som både fås i et glat og nubret skind. Læderet kommer fra det øverste lag af dyreskindet – også kaldt narvsiden. Narven har en lukket overflade, som gør den stærkere og mere modstandsdygtig overfor vand og snavs i forhold til andre skindtyper. Det der gør skindtypen særlig unik er, at narvsiden er der hvor dyret har fået sine unikke præg fra det miljø, som den har været omgivet af. Derfor varierer skindet også i sit udseende, og kan have unikke karaktertræk. Ruskind er et tyndt og fint materiale, der modsat nappa kommer fra skindets inderside. Da ruskind ikke har den stærke overflade som det glatte skind, er det derfor også mere skrøbeligt og mindre holdbart.

 

Rens og pleje af dit lædertøj

Som udgangspunkt må læder ikke vaskes. Mindre pletter på lædersko, – tasker, -møbler eller -tøj kan ofte fjernes med en opvredet klud. Sommetider har dine læderprodukter dog brug for en mere udførlig læderpleje for at opretholde et flot udtryk, og for at forlænge læderets levetid. For at beskytte dine læderbukser, – læderskjorte eller -jakke mod vand, fedt og snavs, er det en fordel at imprægnere dine produkter jævnligt med en imprægneringsspray. Før du går ud og investerer i nye læderitems, kan du forsøge at friske dine læderprodukter op med en læderbalsam. En læderbalsam går ind og plejer skindet samt giver det en mere blank overflade. Læderets type, udseende og egenskaber varierer afhængig af skindtype. Der er derfor også forskel på hvordan du fx plejer glatskind og ruskind. Ruskind er et mere sart skindprodukt og langt mere modtagelig overfor vand og sollys end glat læder. Der findes særlige plejeprodukter til at behandle dine ruskindsmaterialer. Du kan anvendes en ruskindsshampoo og ruskindsbørste til at fjerne pletter og give din ruskindsjakke eller -bukser et fornyet look. Er du i tvivl om hvordan du skal behandle dine læderprodukter så anbefaler vi at du sender det til en professionel læderrens.

 

Opbevaring af dit lædertøj

Læder er et sart materiale der skal opbevares med omhu. Sollys, varmekilder og vand kan misfarve, udtørre og skabe revner i dit læder Vero Moda tøj her. Bliver dit lædertøj vådt må du aldrig tørre det ved høj varme – tør det i stedet ved stuetemperatur. Læder er et strækbart og fleksibelt materiale, der let får trykmærker eller ridser, hvis det opbevares sammenfoldet i en skuffe eller i nærheden af skarpe materialer. Du opbevarer derfor bedst dit lædertøj ved at hænge det på bøjler i klædeskabet.